Hangi Hisselere Yatırım Yapmalıyım?

Hangi hisse senetlerine yatırım yapacağınıza karar verirken dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör vardır, ancak hisse senetlerinin çılgınca dalgalandığını ve ne arayacağınızı bilmiyorsanız paranızı riske atmak istemediğinizi unutmamak önemlidir. Yine de uyulması gereken bazı temel kurallar ve en iyi yatırım kararını vermenize yardımcı olabilecek bazı yatırım ipuçları vardır. Aşağıdakiler, yatırım yapılacak doğru hisse senetlerini belirlerken akılda tutulması gereken en önemli noktalardan bazılarıdır.

Dikkate alınması gereken ilk şey, zaman çerçevenizdir. Yatırım yapmakta yeniyseniz, paranızla büyüyebilecek bir şirket seçmek isteyeceksiniz. Kısa bir süre için yatırım yapıyorsanız, büyük sermayeli fonları seçmek isteyeceksiniz. Daha uzun bir vade için orta büyüklükteki hisse senetlerine gidin. Yatırımınızın uzun süre dayanmasını istiyorsanız, küçük ve orta ölçekli şirketlere odaklanmak isteyeceksiniz.

İkinci faktör, şirketin büyüme potansiyelidir. Yüksek büyüme oranına ve düşük fiyat-kazanç oranına sahip hisse senetlerini seçmek isteyeceksiniz. Bunun nedeni, bilançolarında daha fazla nakit bulunan şirketlerin, daha fazla borcu olan şirketlere göre daha kârlı olmalarıdır. Ayrıca, analistlerin tavsiyelerinin çok dikkatli alınması gerektiğini ve portföyünüzü birden çok sektörde çeşitlendirmeniz gerektiğini unutmamak da önemlidir. Ayrıca teknik analizin nasıl çalıştığını ve yatırım kararlarınızı nasıl etkileyebileceğini de anlamalısınız.

Yatırım konusunda acemiyseniz, piyasada ne kadar kalmayı planladığınızı düşünmeniz gerekir.

Bireysel hisse senetlerinin değerinde fırlaması mümkün olsa da, büyük ödemeyi görmeden önce muhtemelen uzun bir süre beklemeniz gerekecek. Anahtar, akıllıca seçim yapmak ve risk profilinize göre yatırım yapmaktır. Uzun vadede daha akıllı seçimler yapabileceksiniz.

Koronavirüs salgınının boyutuna bağlı olarak en karlı hisseler ılımlı büyüme oranlarına sahip olanlar olabilir. Yüksek bir büyüme oranı, tipik olarak, hisse senedinin aşırı pahalı olduğu ve yatırımcıların beklentilerini karşılamasının zor olduğu anlamına gelir. Düşük büyüme oranına ve düşük fiyat-kazanç oranına sahip bir hisse senedi muhtemelen en iyi satın alma olacaktır. Düşük değerli ve fazla fiyatlandırılmışsa, hisse senedinin F/K oranına dikkat etmek de önemlidir.

Hisse senedi seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeylerden biri zaman ufkunuzdur. Uzun süre yatırım yapmayı planlıyorsanız, değerli hisse senetlerine yatırım yapmalısınız. Yeni başlayanlar için büyük sermayeli şirketler odak noktası olmalıdır. Tersine, küçük ölçekli şirketlerden kaçınılmalıdır. Acemi iseniz, yüksek P/E’ye sahip hisse senetleri seçebilirsiniz. Küçük ölçekli bir şirket, bakmaya değer olabilir.

Zaman çerçevenizi belirledikten sonra, piyasadaki en popüler hisse senetlerinden bazılarına yatırım yapmaya başlamanın zamanı geldi. Daha kısa bir zaman dilimine sahip olanlar büyük ölçekli hisse senetlerine bağlı kalmalı, daha uzun bir ufka sahip olanlar ise orta veya küçük ölçekli hisse senetlerine bakmalıdır. Bu iki tür hisse senedi yeni başlayanlar için en iyisidir. Hisse senedi seçerken hedeflerinizi ve zaman diliminizi göz önünde bulundurun. Sınırsız bir bütçeniz varsa daha volatil ve daha az istikrarlı şirketlere yatırım yapmalısınız.

En büyük şirketler de değerlidir. En büyükleri düşük P/E’ye sahip olanlardır. Ayrıca değerli hisse senetlerine de yatırım yapabilirsiniz. Bu şirketler genellikle düşük bir fiyat-kazanç oranına sahiptir, ancak yeni yatırımcılar için harika bir seçenektir. Yatırım yolculuğunuza başlamak için harika bir yer. Piyasada yeniyseniz, satın almadan önce Alfabeyi araştırdığınızdan emin olun.

Zaman çerçevenizi belirledikten sonra ihtiyaçlarınıza uygun hisse senetleri aramaya başlayabilirsiniz. Ancak, hisse senetlerinin hiçbir zaman mükemmel şekilde işlemediğini hatırlamak önemlidir. Bugün kârlı olsalar bile yarın öyle olmayabilirler. Hisse senetlerinin döngüsel olduğunu hatırlamak önemlidir. Bazı durumlarda, kısa vadede kötü performans göstereceklerdir, ancak onları ne kadar uzun süre tutarsanız, o kadar iyi performans gösterirler.