Kimler Kurban Kesebilir

Kurban kesmek sağlıklı ergenlik çağına geçmiş, zengin sayılan herkesin kesebileceği bir ibadettir.  Müslümanlar tarafından ekonomik olarak ibadet olarak kabul edilir. Temel ihtiyaç ve borç olarak 80,18 gram altın, para veya diğer emtiaları olan herkes hayvan kurban kesmelidir. Ayrıca, zekâttan farklı olarak, kurban için gerekli olan nisabı atlamak için bir yıla ihtiyacınız yoktur. Kurban bağışı yapmak isteyen kişiler genellikle yurtlara. Lösev’e, Türk Kızılayına ve esirgeme yurtlarına kurban bağışı yapar.

Kurban Kesmek İçin Nelere Sahip Olmak Gerekir?

 

Hanefi mezhebinde, malı olan ve kervan taşıyan herkes ona aittir, bu nedenle ailesinde kendi parası olan herkes bir hayvan kurban etmelidir. Hem kadınlar hem de erkekler. Ailede hem kadın hem de erkeklerin ayrı fonları varsa, dini açıdan zengin insanlar hayvanları kurban etmelidir. 85 gram altın veya 595 olanlar gram gümüş veya para ve temel ihtiyaçlarının üzerinde olan mallar zengindir. Vacip kurban bağış da yapılabilir, yemek için de kesilebilir.

Kurban Kesimi İçin Hangi Mal Varlıklar Olması Gerekir?

 

Ayrıca koyun, keçi ve inek gibi otlayan hayvanlar ile ticaret malları da nisapta sayılır. Örneğin, 20 koyunu olan bir kimsenin koyun sayısı altın ve gümüş nisab miktarına eşitse, o kimse zengindir. Yine nisap miktarına ulaşan malı olan kimse kurban bakımından zengin sayılır ve kurban keser. Öte yandan, oturduğu evden başka gayrimenkulü olan bir kimse, aylık ihtiyacını kira geliri ile karşıladıktan sonra nisap miktarına ulaşırsa, hayvan kurban etmesi de gerekir. Sitemizden zekat hesaplama yaptırabilirsiniz.