Burçlar

Burçlar

Makinelerin çoğunlukla bağlantı yerlerinde kullanılan burçlar hareketi aktarmak, ani hareket ve titreşimleri önlemek amacı ile kullanılır. Makine elemanları arasındaki boşluk ve kasıntı oluşumunu engellemede son derece önemlidir. Mekaniğin en temel yapı taşı olan burçlar bu yüzden yüzde yüz kaliteli olmak zorundadır. Burçlar mekanizmanın sabit duran bir deliğin aynı hizada durmasını sağlayarak sürtünmeye bağlı aşınmaları da önler.

Birçok farklı alanda kullanılan burçların kendisi küçük ama etkileri son derece büyüktür. Başta otomotiv olmak üzere askeriye ve savunma sanayiinde de kullanılır. Tarım sektöründe, iş makineleri ve greyder gibi farklı sahalarda kullanılan makineleri kapsar. Rulmanlar ve burçlar mekaniğin ve ağır sanayinin olduğu her yerde kullanılır.

 

Burçların Kullanım Alanları Nelerdir?

Başta otomotiv sanayi olmak üzere savunma sektörü, dozer, greyder, iş makineleri, deniz ulaşımında kullanılan feribot, yat, gemi gibi taşıtlarda olmazsa olmaz olan frezeler ve burçlar hava ulaşımında da sıklıkla kullanılır.

Ayrıca, maden sanayiinde de kullanılan burçlar hemen hemen her sektörün vazgeçilmez öğelerindendir. Kalitesi bu açıdan son derece önemlidir. Silindirik parçalar halinde yer alan burçlar ses ve boşlukları kesmede kullanıldığı için kullanım alanı çok geniştir. Aynı zamanda, dengelemeyi de sağlayan burçlara çok fazla gereksinim duyulur. Burçların iyi bir performans sunması için oldukça kaliteli özellikler ortaya koyması gerekir. Üstlendiği görev itibariyle kritik bir sonuç ortaya koyan burçlar profesyonel anlamda oldukça gereklidir.