Plastik Geri Dönüşüm Aşamaları Nelerdir?

Plastik Geri Dönüşüm Aşamaları Nelerdir?

Plastiklerin geri dönüşümünün sağlanması için gerekli birtakım aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar ise kısaca şöyledir;

Plastiğin Kesimi ve Kırılması

Cinsine göre ayrılan atık plastikler kırma makinalarında parçalanmaktadırlar. Bu parçalara ise kepek adı verilmektedir.

Plastik Yıkama ve Kurutma

Kepek haline gelen yarı mamul, önce yıkama havuzlarında kaliteli ürün elde etmek ve fire vermemek maksadıyla yıkanmaktadır. Sonra, tipik endüstriyel kurutucularda her plastiğin çeşidine göre nemi alınmaktadır.

Plastiğin Besleme Kazanına Transferi

Plastiklerin sıkma makinesine ya da istenilen yere taşınması işlemi helezonlar sayesinde yapılmaktadır. Ayrıştırılan plastikler kullanım alanlarına göre agromel makinalarında uygun sıcaklık ile eritilip kaynaştırılması sağlanmaktadır. Daha sonra soğutularak granül haline getirilmektedirler.

Ancak, bu aşamalardan önce plastik atıkların, ürün cinsine göre uygun biçimde yabancı cisimlerden ayıklanması gerekmektedir. Büyük kirleticiler ayırma masasında elle giderilebilmektedir. Yıkanması gereken atık plastikler, uygun yıkama tesislerinde yıkandıktan sonra kurutulmaktadır.

Yıkama işlemi genelde kirli plastik ürünlerde yapılır, temiz plastiklerde yıkama yapılmayabilir. İşlenecek atık plastik ürünlerin, granül ekstrüzyonuna uygun bir şekilde kırılması gerekmektedir.

Ayrıca, isteniyorsa plastik atıklar kendi cinsi arasında renklere ayırılabilmektedir. Granül ekstrüzyonunun verimli çalışabilmesi için kırıcı eleğinin delik çapı 8 mm olmak durumundadır. Yüzdürme ile hafif ve ağır plastiklerin ayrıştırılması gerekmekte ve plastiklerin nem oranı %1’ den az oluncaya kadar kurutulmaları gerekmektedir.

KAYNAK : plastik hammadde