Dünya’da Çekilen İlk Fotoğraf – Baskaposter

Dünya’da Çekilen İlk Fotoğraf

Fotoğraf, tarih boyunca insanların anıları, manzaraları ve olayları ölümsüzleştirmek için kullandıkları güçlü bir araç olmuştur. Ancak, fotoğrafın evrimi nasıl başladı ve dünya üzerinde ilk fotoğraf nasıl çekildi? Bu yazıda, fotoğrafçılığın ilk adımlarını inceleyeceğiz ve dünya üzerindeki ilk fotoğrafın hikayesini keşfedeceğiz.

Fotoğrafçılığın Doğuşu

1830’lu yılların başlarında, fotoğrafçılık henüz gelişmekte olan bir sanat dalıydı. Döneminde kimyagerler ve mucitler, ışığa duyarlı malzemelerle çalışarak görüntüleri sabitlemek için çeşitli denemelerde bulunuyordu. Ancak, ilk başarılı sonuçlar 1837 yılına kadar gelmeye başladı.

Dünya Üzerinde İlk Fotoğraf: Niepce’nin Başarısı

Dünya üzerindeki ilk fotoğraf, Fransız mucit Joseph Nicéphore Niépce tarafından 1826 yılında çekildi. Bu önemli an, “View from the Window at Le Gras” adlı fotoğraf ile yaşanmıştır. Niépce, bir pencereden görülen manzarayı bir plaka üzerine pozlamak için asfaltı kullanarak fotoğrafı oluşturmayı başardı. Ancak, bu ilk deneme yaklaşık 8 saat süren bir pozlama sürecini içeriyordu.

Temple Bulvarı’nın Louis Daguerre tarafından 1838’in sonlarında ya da 1839’un başlarında çekilen bu fotoğrafı, bir insana ait ilk fotoğraftır. Kalabalık bir sokağın fotoğrafı olmakla birlikte çekim süresi 10 dakikadan fazla olduğundan, trafiğin akışı fotoğrafta görünmek için fazla hızlı kalmıştır. Tek istisna, ayakkabılarını fotoğrafta görünecek kadar uzun süre cilalatan sol alt köşedeki adamdır.

KAYNAK : Başka Poster