Fiber İnternet Nedir? Ne İşe Yarar?

Fiber İnternet Nedir? Ne İşe Yarar?

Fiber-optik internet ya da yaygın adıyla bilinen fiber internet, düşük gecikmeyle 940 Mbps hızlarına ulaşabilme potansiyeli bulunan bir geniş bant ağ bağlantısıdır. Bu teknolojinin ana yapı taşı ise fiber-optik kablolardır.  Bu fiber kablolar, maksimum kapasitede ışık hızının %75’ine denk gelecek hızlarda veri iletir. Ayrıca diğer iletken kablolara göre belirli hava koşullarından daha az etkilenen fiber kabloların ömürleri uzun olur ve elektriksel karışmaya da dirençlidir.

Bu oldukça dayanıklı ve yüksek teknoloji fiber kablolardan iletilen internet, fiber internet denilir. Aslında fiber kabloların veri taşıma hızı ışık hızına yakındır. 1 Gbps değerlerine yakın olan sınır ise anlık bant genişliğinin mümkün kılabildiği için üst sınırı olmaktadır. Yani fiber internetin hızı sınırsızdır. Ülkemizdeki operatörlerin sunabildiği anlık bant genişliği en fazla 100 Mbps dir. Bu yüzden aslında fiber internetin sunduğu hızın büyük bir kısmından faydalanamıyoruz.

Teknoloji Haberlerini Önemi

 Teknoloji haberleri ile Fiber internet birden çok fiber optiğin bir araya gelmesiyle oluşturulan Fiber Optik Trunk kabloları ile veri iletimi sağlar. İnsan saçıyla hemen hemen aynı boyutta olan bir fiber optik, veriyi ışık hızına yakın bir hızda taşıma görevi görür ve aynı anda birden fazla veriyi taşır. Fiberden önce ve kullanılan bakır kablolar ise her seferinde tek bir veriyi elektrik formunda taşır.

Fiber Optik Trunk kabloları yüzlerce fiber optikten oluşmaktadır ve fiber optik aynı anda çoklu verileri ışık hızına yakın formunda taşıma yapar. Bu yüzden fiber internet dünyanın şu an yaygınlaşmış en hızlı interneti ağı olarak kullanılmaktadır.

KAYNAK : Son Dakika Haber