Evde Organik Elma Sirkesi

Evde Organik Elma Sirkesi

    Organik elma sirkesi evde de yapılabilen süper bir besindir. Yapımının çok kolay olmasına rağmen dikkat edilecek hususlar da o denli fazladır. Gelin kısaca hem yapımından bahsedelim hem de nelere dikkat edeceğimizi konuşalım.

Organik elma sirkesi yaparken dikkat edilecek hususlar

Elma sirkesi yapmak için tüm malzemeleri kavanoza koyduk, havasını aldık ve 3 ay kadar bir süre bir köşede beklettik. Bu süre içinde kavanozun içindeki elmalar, sirkeyle, sirke mayasıyla, balla ve tuzla fermente oldular, mis gibi sirkemiz tüketime hazır. Ancak bu sirke gerçekten organik mi? Evde yapıyor bile olsak elimizdeki ürünler gerçekten organik değilse elde ettiğimiz sirkeye organik sirke diyemeyiz. Sirkemize organik diyebilmek için aşağıdaki adımları atlamamaya özen gösterelim.

1) Kullanılan tüm malzemeler doğal olmalı, aksi takdirde ürünümüzün doğallığı gider.

2) Şeker yerine mutlaka bal veya şeker kullanmadan yapılmış pekmez tercih edin. Pekmez tercih ederseniz, pekmezin içinde bulunan resveratrol faydasından da yararlanmış olursunuz.

3) Musluk(çeşme) suyu asla kullanmayın. Kullandığınız su mutlaka doğal kaynak suyu yanı içme suyu olmalı.

4) Rafine ( sofra) tuzlar yerine doğal kaya tuzu kullanın.

5) Sirke kavanozumuzun içine katacağımız, fermente işlemini kolaylaştıran ve hızlandıran sirke ve sirke mayası mutlaka evde yapılmış sirkelerden tercih edilmeli. Elimizde elma sirkesi yoksa organik üzüm sirkesi de ekleyebiliriz. Ürünümüz yine doğal olacaktır. Yeter ki marketlerde satılan hazır sirkelerden eklemeyelim.

6) Sirke mayası, ev yapımı sirkelerin üzerinde oluşan jölemsi yapılardır ve sirkeniz için gerekli bakteriler içerir.  Bulabilirseniz mutlaka ekleyin.

7) Fermantasyon sürecinde her gün kontrol edin, hava çıkışını sağlayın.

Bu ayrıntılara dikkat ederseniz çok lezzetli bir sirke elde etmiş olacaksınız.