Camilerin Aydınlatmaları Ne Kadar Olmalıdır?

CAMİ AVİZELERİNDE VE CAMİ AYDINLATMALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Cami aydınlatmaları ve cami avizeleri için yapılacak olan doğru seçimlere, camilerin sahip oldukları doğal manevi iklimi görünür kılmak için etkileyici, enerji verimli ve uygun maliyetli çözümler uygulanmaktadır. Cami inşaat ya da cami tadilatınız için dikkate almanız gereken aydınlatma önerilerini dikkate almanız gerekmektedir.

Camilerin Aydınlatmaları Ne Kadar Olmalıdır?

Camilerin aydınlatma düzeyleri içinde ibadet cemaatin yaş ortalamasına, cemaat sayısı ve caminin içinin etkinlikleri gibi birden fazla çok faktöre bağlıdır.

  • Cemaatin yaş ortalamaları; cami avizesi ışıkları camiye gelen cemaatin yaş ortalamalarının artması ile beraber istenilen ışık miktarı artırılır. Eğer cami içerisinde yaşlı cemaat varsa daha çok ışık talep edilen genç bir cemaat için de daha az ışık yeterli oluyor.
  • Cemaat sayısı; sabah, akşam ve yatsı namazlarında cemiye gelen cemaatin sayısı farklı farklı olmaktadır. Camiye gelen cemaatin sayısına göre caminin belli kısımlarını aydınlatmak yeterli olur. Camiye eğer namaz kılmak için çok az sayıda cemaat gelirse caminin her yerini aydınlatmak uygun değildir. Bundan dolayı da cami avize modelleri buna uygun olarak seçilmeli.
  • Etkinliklere göre aydınlatma; camilerin içindeki ışık miktarları caminin kullanım amaçlarına göre de değişiklik göstermektedir. Normal zamandaki günlerde bir yatsı namazı ile mesela bir kandil akşamında icra edilen kandil programındaki ışık talebi aynı olmaz. O gece daha çok aydınlık bir ortamda namaz kılınır.